piano Nikolaas Kende

Nikolaas speelt, begeleid door Artis Dulcedo, Rachmaninov’s Pianoconcerto nr. 2 op onze concerten op 6 december en op 20 december 2014.

 

Opleiding

Nikolaas Kende, geboren in 1981, startte op 5-jarige leeftijd al met pianolessen bij zijn ouders.
Hij studeerde later aan het Conservatorium van Amsterdam, het Conservatorium van Antwerpen en de ‘Hochschule für Musik und Theater München’ bij Elisso Wirssaladze, waar hij in 2007 zijn Masterklassen-diploma behaalde.

Prijzen

Reeds op jonge leeftijd won hij verschillende wedstrijden, hij werd laureaat van meerdere prestigieuze concours:  Cantabile Wedstrijd  te Antwerpen (1998),
de Internationale EPTA-wedstrijd voor piano-duo’s (1999),  Axion Classics te Brussel (1999), de Stefaan de Jonghe-wedstrijd te Aalst (2000),  de Tenuto-wedstrijd te Brussel (2002),  laureaat van de Belgian Foundation for young soloists (2002), tweede prijs op de YPF-westrijd in Den Haag (2004); publieksprijs en persprijs in de pianisten-parade te ’s Hertogenbosch (2005), laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent (2006), winnaar van het 57ste Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won, wat hem in staat stelde een cd op te nemen (2006), halve finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd (2007), laureaat van de wedstrijd Jonge Solisten, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe (2007).

Muzikale reis

Nikolaas treedt regelmatig op in bekende festivals en concertzalen in binnen- en buitenland, ondermeer in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk en Bulgarije.
Tijdens het seizoen 2009-2010 maakte hij zijn debuut in Amerika (Californië en Texas), waar hij  ondermeer het eerste pianoconcerto van Brahms uitvoerde. In Nederland bracht een recital-toernee hem dat jaar langs de meest vooraanstaande concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Concertgebouw Haarlem, Frits Philipszaal, Vredenburg.
Tijdens het seizoen 2010-2011 voerden concerten hem ondermeer naar Roemenië (Beethoven concerto nr.4 met het Radio Orkest van Boekarest), Spanje, Frankrijk (festival Montpellier, festival Menton) en de Nederlandse Antillen.
Hoogtepunten van 2011-2012 waren de uitvoeringen van het tweede pianoconcerto van Brahms met het Brussels Philharmonic olv Ainars Rubikis.
Tijdens 2012-2013 volgde een tweede toernee door Texas waar hij in Houston, Killeen, Austin, Waco en Blanco concerten verzorgde.

 Repertoire

Als solist vertolkte hij daarnaast concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel, Rachmaninov en Bartok met orkesten zoals het  Vlaams Radio Orkest, Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van dirigenten als  Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin  Stephen Heyde en David Agnus.

Hij was meerdere malen te beluisteren op radio (Klara, RTBF, AVRO, Radio Romania,  France Musique, WDR) en televisie.

Ook op vlak van kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer en richtte hij in 2007 mee het Rubensensemble op.

 

Sinds 2006 is  hij verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen als assistent van Levente Kende en Heidi Hendrickx en als begeleider. Sinds 2009 is hij ook verbonden aan de Koningin Elisabeth Kapel te Waterloo als begeleider van de zangklas olv José Van Dam.

 

Nikolaas speelt, begeleid door Artis Dulcedo, Rachmaninov’s Pianoconcerto nr. 2 op onze concerten op 6 december en op 20 december 2014.

Top