dans Anibal Lautaro & Valeria Maside

Dit koppel Argentijnse tangodansers legt zich al een leven lang toe op de traditionele tangostijl van Buenos Aires. Ze brengen deze stijl met een eigen persoonlijke en jeugdige toets.

Toen Argentinië in de jaren ‘50 kreunde onder een economische crisis en onder de politieke verdrukking, raakte ook de cultuur op de achtergrond en kwam er een einde aan de gouden eeuw (las decadas de ora) waarin tango overal aanwezig was in Buenos Aires. Pas in de jaren ’80 zouden de intussen oudere maestros terug opstaan om hun nakomelingen de essentie van de trotse, oorspronkelijke dans bij te brengen.

Auténticos milongueros y grandes maestros
Anibal en Valeria behoren tot de laatste generatie die de techniek en de vele fijne details van de ‘ware’ milongueros en maestros meekregen. Daarom en ook omwille van hun eigen invulling en uitstraling krijgen ze uitnodigingen om overal ter wereld hun elegante manier van dansen te tonen en door te geven. De tangowereld kon hen aan het werk zien op prestigieuze festivals, zoals die bv. in Rusland, China, Oekraïne, Italië, Spanje, België, Frankrijk, Nederland, Het Verenigd Koninkrijk, Brazilië.

Antwerpen Tango Festival
Enkele jaren geleden vonden ze een vaste stek in België waar ze dagelijks lesgeven aan gevorderde studenten in Gent, Antwerpen en Brussel. Tussen de lessenreeksen door zijn ze graaggeziene gasten op tangofestivals wereldwijd. In 2013 waren ze bovendien de choreografen, producers en regisseurs van de show ‘100% tango’ die in het Capitole in Gent plaatsvond en die 15 artiesten (dansers, muzikanten, zangers) uit de internationale tango scene op het podium liet schitteren. Sedert 2015 organiseren en regisseren ze ook jaarlijks het ‘Antwerpen Tango Festival’, een vierdaags festival vol workshops, avondsalons, aperos, after parties, … De grote namen uit de tangowereld prijken er graag op de affiche.

Eigen lesstijl: simplificar lo difícil
In de voorbije jaren hebben ze een heel eigen lesmethode ontwikkeld met de bedoeling om de vaak ingewikkelde techniek en de verregaande lichaamsbeheersing helder voor te stellen: de bewegingen moeten comfortabel en natuurlijk aanvoelen en het gemak bij het dansen primeert zonder de aandacht voor het esthetische te laten verslappen. Een comfortabele omhelzing (abrazo) helpt de danspartners tot ‘connectie’ te komen en om op te gaan in elkaar en de muziek.

Anibal & Valeria blijven zich ook professionaliseren. Elk jaar brengen ze enkele weken door in Buenos Aires om er les te volgen bij andere grootmeesters en om er zich ook andere stijlen, andere soorten ‘abrazo’, energie, interpretaties en technieken eigen te maken. Dit uitgebreid inzicht in de tango helpt hen om de mogelijkheden van elke student maximaal uit te buiten.

Top