klarinet Niels Hap

Niels treedt op als solist op 25 april, 2 mei en 3 mei 2015 in het Dubbelconcerto e-moll op.88 van Max Bruch.

Reeds tijdens zijn muzikale opleiding in Brugge, Gent en Freiburg, concerteerde de in 1987 geboren klarinettist Niels Hap regelmatig met verschillende formaties in binnen en buitenland. Zo was hij reeds meerdere malen te gast in het Concertgebouw Brugge, het Flagey Brussel, het Konzerthaus Freiburg, de Bijloke Gent, en op het Festival van Vlaanderen, ArsMusica Brussel, de Heidelberger Frühling, VoorwaartsMaart/EnAvantMars en Musikhøst Odense.

Aan het Stedelijk Conservatorium van zijn geboortestad Brugge kreeg hij op achtjarige leeftijd klarinetles van Filip Demeyere en Vlad Weverbergh, kamermuziek van Arne Deforce. Hij behaalde er zijn diploma met grootste onderscheiding en zette vervolgens zijn studies verder aan het Koninklijk Conservatorium Gent bij Prof. Eddy Vanoosthuyse. Na de bacheloropleiding kreeg hij de kans om met een beurs een jaar in Duitsland aan de Staatliche Hochschule für Musik Freiburg bij Prof. Jörg Widmann te studeren. Niels Hap bleef na deze rijke ervaring in Freiburg en behaalde er in juli 2011 zijn diploma Master of Music met grootste onderscheiding. Belangrijke impulsen kreeg hij nog van Karl Leister, Eli Eban en Dieter Klöcker, voor kamermuziek van Wolfram Christ, Tabea Zimmerman, Sylvie Altenburger, Dieggo Chenna, Felix Renggli en het Quatuor Ébène. Ontmoetingen met Pierre Boulez en Wolfgang Rihm waren bijzonder waardevol.

Als gast speelde Niels Hap in verschillende orkesten, waaronder het Philharmonisches Orchester Freiburg, het Freiburger Bachorchester en het Orchester Jakobsplatz München. Zo nu en dan neemt Niels zelf het dirigeerstokje in de hand. Iets waaraan hij grote vreugde beleeft. Als solist en kamermuzikant – in zowel losse als vaste bezettingen: het Nadarensemble (tot 2010) en het Ensemble l’Autre Monde Frankfurt (tot 2012) – speelt hedendaagse muziek een grote rol. Hij creëerde ondermeer werken van de componisten Annelies Van Parys, Frank Nuyts, Simon Steen-Andersen, Kris Debaerdemaker, Daan Janssens, Ullrich Kreppein en Martin Schüttler en trad ook in nauwe samenwerking met Jörg Widmann, Serge Verstockt, Joseph Lake en Irene Galindo Quero. In 2011 en 2013 was hij te gast op het festival Heidelberger Frühling en creëerde er samen met Mattias Pintscher tal van nieuwe composities.

Niels legt zich voornamelijk toe op de kamermuziek en ensemblewerk. De kracht van de kleine bezetting en de bijzondere werking binnen die kleine bezettingen, vormen bij het spelen en concerteren voor hem een onmisbaar gegeven. In 2011 werd Niels opgenomen in de kamermuziekacademie van het Orpheus-Instituut. Verder vormt hij sinds begin 2011 een vast kamermuziekduo met pianist Ivo Delaere. Zij werden onder andere door het concertgebouw uitgekozen als jonge beloftevolle talenten en concerteerden er in de SCOOP-reeks van het seizoen 2012-2013.

Top