piano Nathalie Matthys

piano Nathalie Matthys

Nathalie Matthys is de jongste dochter uit een muzikale familie. Op jonge leeftijd ontdekte ze haar passie voor piano en haar vader, pianist en componist Marc Matthys, werd haar eerste leermeester.
Op 8-jarige leeftijd besloot ze zich in te schrijven in het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk in de pianoklas van Marie-Noëlle Damien. Na twee jaar vervolgde ze deze lessen bij Nina Ardachirova. In mei 2012 behaalde ze haar klassiek diploma met grootste onderscheiding in het Conservatorium te Kortrijk, waarna ze haar hogere studies aanvatte aan het Koninklijk Conservatorium van Gent (School of Arts) bij Vitaly Samoshko, eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze behaalde in 2017 haar masterdiploma aan hetzelfde instituut met grootste onderscheiding.
In maart 2018 werd ze toegelaten tot de prestigieuze Jacobs School of Music in Bloomington, IND, USA, waar ze in augustus 2019 mag starten in de klas van Emile Naoumoff.

Simultaan met haar hogere studies piano, startte Nathalie ook met jazz zanglessen bij haar zus, Vanessa Matthys, aan het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk. Vorig jaar rondde ze deze af met grootste onderscheiding. Sindsdien maakt ze deel uit van de jazzband Dr Rhythm, dat ontstond uit het jazzcombo onder leiding van Dominique Vantomme.
Voor één van hun optredens schreef Nathalie de lyrics op het nummer Praise van Amerikaanse jazzpianist Aaron Parks. Ondertussen schreef ze ook de teksten voor vijftal songs van haar vader.

Nathalie volgde klassieke masterclasses bij Daan Vandewalle (Kortrijk, 2012), Paul Gulda (Klagenfurt, Oostenrijk, 2014 en 2016), Daniel Blumenthal (Sint-Niklaas, 2017), Severin von Eckardstein (Sint-Niklaas, 2017), Jean-Claude Vanden Eynden (Sint-Niklaas, 2017), Jura Margulis (Arcangues, Frankrijk, 2017) en jazz masterclasses bij Ewout Pierreux (Dworp, 2018), Jozef Dumoulin (Dworp, 2018), Justin Binek (Dworp, 2018) en Kristen Cornwell (Dworp, 2018).

Ze nam met succes deel aan verschillende pianowedstrijden en werd laureate van Jonge Solisten aan Zee (1e laureaat, 2005, Oostende), Steinway Piano Competition for the Youth (2e laureaat, 2007, Antwerpen), MusicLive 2007 (Brugge), Concours de piano de Liège (1e laureaat, 2010, Luik), Rotary-Breughel Wedstrijd (3e laureaat, 2011, Brussel), Belfius Classics (1e laureaat, 2012, Brussel), Rotary Cultuurprijs (1e laureaat, 2012, Kortrijk) en de Stephan de Jonghe Wedstrijd (4e laureaat, 2015, Aalst).

Ze trad als soliste op in verschillende concertzalen in België, waaronder De Munt, Flagey, DeSingel, KANTL, Miry Concertzaal, Club de Loge, Quatre Mains, De Spil en Concertgebouw Brugge. In 2014 trad ze samen met celliste Iris Renner (AU) en violiste Kaya MØller (DK) op in Duitsland en Oostenrijk in het kader van de “Young Hearts for Music Tour”, georganiseerd door EMCY (European Union of Music Competitions for Youth). Datzelfde jaar concerteerden ze ook samen op het Copenhagen Summer Festival.
Ze kreeg sindsdien ook de kans om samen te werken met internationaal gelauwerde musici als het Walter Boeykens Ensemble, Dirk Altmann, Gaby Pas-Van Riet en Dirk Brossé.

https://nathaliematthys.wordpress.com

Top