Dirigent: Niels Hap

Niels Hap is dirigent van Artis Dulcedo sinds begin 2020.

Reeds tijdens zijn muzikale opleiding concerteerde de in 1987 geborene klarinettist Niels Hap regelmatig met verschillende formaties in binnen en buitenland. Zo was hij reeds meerdere malen te gast in het Concertgebouw Brugge, het Flagey Brussel, het Konzerthaus Freiburg, de Bijloke Gent, en op het Festival van Vlaanderen, ArsMusica Brussel, de Heidelberger Frühling, VoorwaartsMaart/EnAvantMars en Musikhøst Odense.

Aan het Stedelijk Conservatorium van zijn geboortestad Brugge kreeg hij op achtjarige leeftijd klarinetles van Filip Demeyere en Vlad Weverbergh, kamermuziek van Arne Deforce. Hij behaalde er zijn diploma met grootste onderscheiding en zette vervolgens zijn studies verder aan het Koninklijk Conservatorium Gent bij Prof. Eddy Vanoosthuyse. Na de bacheloropleiding trok hij naar Duitsland en studeerde er aan de Staatliche Hochschule für Musik Freiburg bij Prof. Jörg Widmann. Hij behaalde er in 2011 zijn diploma Master of Music met grootste onderscheiding. Belangrijke impulsen kreeg hij nog van Karl Leister, Eli Eban en Dieter Klöcker, voor kamermuziek van Wolfram Christ, Tabea Zimmerman, Dieggo Chenna, Felix Renggli en het Quatuor Ébène. Ontmoetingen met Pierre Boulez en Wolfgang Rihm waren bijzonder waardevol.

Als gast speelde Niels Hap in verschillende orkesten, waaronder het Philharmonisches Orchester Freiburg, het Freiburger Bachorchester, het Orchester Jakobsplatz München, Spectra en de Koninklijke Muziekkapel van de luchtmacht. Als solist en kamermuzikant speelt zowel hedendaagse muziek een grote rol. Hij creëerde werken van componisten Annelies Van Parys, Frank Nuyts, Simon Steen-Andersen, Kris Debaerdemaker, Daan Janssens, Ullrich Kreppein en Martin Schüttler en trad in nauwe samenwerking met Jörg Widmann, en Serge Verstockt. Hij was een vaste gast op het festival Heidelberger Frühling en creëerde er samen met Mattias Pintscher, leden van het Alban Berg Quartett en het Ensemble Intercontemporain Paris tal van nieuwe composities. Hij was jarenlang lid van het ensemble Nadar en werkte samen met het Spectra Ensemble.

Niels legt zich vandaag voornamelijk toe op de kamermuziek en het ensemblewerk. Tien jaar geleden dook hij met pianist Ivo Delaere vol jong enthousiasme in het kamermuziekrepertoire. Vandaag worden hun uitvoeringen gekenmerkt door een bruisende muzikaliteit die voortvloeit uit hun jarenlange samenwerking. Als echte klankfetisjisten zoeken zij hun weg in dat intieme spanningsveld van de kamermuziek. Zij vertolken in een mix van bevlogenheid, eerbied en energie stuk voor stuk gekende, maar ook onbekende of vergeten werken uit het repertoire. Met slechts een piano en een klarinet vullen zij de lege ruimte. Althans dat deden ze, want na tien jaar intensief samenspelen vonden ze eindelijk de gedroomde collega om het ensemble te vervoegen. Celliste Jasmijn Lootens is een felle madam: ze doctoreert, is wetenschappelijk onderlegd, ze heeft haar aandeel in tal van gekke projecten, is actief in de hedendaagse scene maar draagt evenzeer het intieme karakter van het kamerensemble een warm hart toe. Kortom, ze past perfect binnen de aspiraties en het repertoire van het ensemble. Ze waren al straf, nu zijn ze dat nog meer! Zij werden onder andere door het Concertgebouw uitgekozen als jonge beloftevolle talenten en werden ondersteund door radio Klara en het Orpheus Instituut.

Een grote passie blijft het dirigeren. De energie en dynamiek die uitgaat van het orkest oefent een enorme aantrekkingskracht op hem uit. Hij is een graag gezien gast bij verschillende orkesten zoals Artis Dulcedo, Continuo, het Arenbergorkest, het GUSO, Concertband Aalter. In 2020 neemt hij het artistiek leiderschap over bij het Brugs Symfonisch Orkest Artis Dulcedo.

Top