Rachmaninov-Moessorgski. STADSSCHOUWBURG BRUGGE

Rachmaninov-Moessorgski. STADSSCHOUWBURG BRUGGE

Rachmaninov-Moessorgski. STADSSCHOUWBURG BRUGGE

Laat u in vervoering brengen door het Het Pianoconcerto nr. 2 van Rachmaninov en beleef de majestueuze Schilderijententoonstelling en het opzwepende Nacht op de kale berg van Moessorgski.

  • Sergei Rachmaninov. Pianoconcerto nr. 2 in do klein, opus 18 Solist: Nikolaas Kende
  • Modest Moessorgski. Schilderijententoonstelling
  • Modest Moessorgski. Nacht op de kale berg
Ticketverkoop
  • Startdatum verkoop: 2 november 2014
  • Prijs: 15/12/8 euro
  • Te bestellen via de ticketlijn van de Brugse Stadsschouwburg op 050/44 30 60 en bij de leden van Artis Dulcedo
Muzikaal programma

Het Pianoconcerto nr. 2 (in do klein, opus 18) van de Russische componist Sergei Rachmaninov (1873-1943) is een driedelige compositie (moderato, adagio sostenuto en allegro scherzando) voor piano en symfonieorkest. Dankzij de weelde aan melodieën, de emotionele sereniteit en de solide muzikale architectuur blijft het werk tijdloos en verovert het de harten van vele luisteraars. Het geldt als een van de meest succesvolle werken van Rachmaninovs oeuvre.

Schilderijen van een tentoonstelling (meestal kortweg Schilderijententoonstelling) is een suite van de Russische componist Modest Moessorgsky (1839-1881). Moessorgsky schreef het werk bestaande uit 16 stukken voor piano n.a.v. een bezoek aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann. De verschillende ‘schilderijen’ worden afgewisseld door het thema ‘Promenade’ dat uitdrukt hoe men langzaam naar het volgende schilderij kuiert. De orkestratie van Maurice Ravel (1875-1937), duidelijk Frans van klankkleur, is verreweg de bekendste.

De nacht op de kale berg, dat eigenlijk St-Jansnacht op de kale berg (Midzomernacht) heet, is een harmonisch gedurfd symfonisch gedicht van Moessorgsky. Volgens de Russische folkore vindt tijdens die nacht een heksensabbat plaats op deze bestaande kale berg in de buurt van Kiev. Moessorgky schrijft in een brief over “het samenkomen van de heksen, hun gesprekken en geroddel; de processie van satan; de obscene verering van satan; sabbat. De toon is in het algemeen hartstochtelijk, opvliegend en wanordelijk”.

Heb je genoten van dit concert en wil je ons dat graag laten weten? Teken dan hier ons gastenboek!

Top