Triple Fall Concerto

Triple Fall Concerto

Triple Fall Concerto

Triple Fall concerto als nieuwe compositie van Simon Thierrée voor 3 solisten en orkest. De 3 solisten zijn leden van het Tcha Limberger Trio.

Daarnaast ‘AD’s Hongaarse Suite’, op basis van werk van Béla Bartok: Chromatic Invention Bartok (Chromatic Invention, Mikrokosmos, vol. III, no. 91), Hungarian Sketches (Magyar képek), for orchestra (Sz. 97, BB 103) en Romanian Dance (Román tánc) (BB61, Sz.47a).

 

Korte voorstelling van het project Triple Fall Concerto

Steven Decraene, artistiek leider van Pulsar Ensemble & Orchestra, brengt Tcha Limberger en Simon Thierrée samen in een uniek muzikaal project.

Simon Thierrée krijgt de opdracht een Triple Concerto te schrijven voor 3 solisten en orkest. De 3 solisten zijn leden van het Tcha Limberger Trio en kennen allen hun ‘muzikale roots’ in de Hongaarse volksmuziek. Het trio bestaat uit Tcha Limberger (viool & zang), Benjamin Clement (gitaar) en Vilmos Csikos (contrabas).

De première vindt plaats in Boedapest op 9 april 2015 waarna het werk in het voorjaar van 2015 verschillende keren wordt uitgevoerd in Gent door het Gents Universitair Symfonisch orkest (GUSO). In het najaar van 2015 wordt het werk uitgevoerd in Brugge met het Brugs Symfonisch Orkest Artis Dulcedo. Vervolgens wordt het werk in 2016 door het Pulsar Ensemble & Orchestra nog verschillende keren uitgevoerd in binnen en/of buitenland.

Artistieke visie

De creatie van dit werk is verweven met de persoon van Tcha Limberger (primarius/leidinggevende van het trio). Het gaat om geschreven/gecomponeerde muziek, gespeeld door een muzikant uit de ‘mondelinge traditie’. Er wordt naar gestreefd om de ‘klassieke’ schriftuur met de muzikale zigeunertradities uit verschillende streken van Europa te verbinden zonder de mogelijkheden ervan al te zeer in te perken.

De bijzondere uitdaging en tegelijk de originaliteit van het werk zal er in bestaan dit specifieke ensemble, in het symfonische orkest te incorporeren op een manier dat het orkest niet enkel als een extensie of kleurverrijking van het trio fungeert, maar ook als dusdanig zich de traditionele melodiën en technieken in de eigen speelwijze toeëigent.

Het werk kadert in een cyclus van 4 werken voor 4 verschillende instrumentale formaties van omtrent dezelfde lengte. Deze representeren de 4 seizoenen of beter gezegd de spirit van respectievelijk deze seizoenen.

We kunnen nauwelijks praten over een triple concerto zonder enige referentie op te roepen aan dat van Beethoven uit 1803, een unieke vorm in de muziekgeschiedenis. Volgens sommigen roept deze een zekere herinnering op aan het oudere concerto grosso en het is dat aspect dat hier wordt uitgewerkt in de behandeling van de solistenpartijen.

Behalve de speelduur van omtrent 34 minuten, de opdeling in 3 delen en de basisbezetting 2.2.2.2 /2.timp/strijkers (10.8.6.8.4), is het verder niet de bedoeling of de pretentie om zich te spiegelen aan ‘Beethoven’ en diens erfgoed.

Het eerste deel (’15), “Equinoxe” (Equi: égal, nox:nuit) bestaat uit 2 spiegelbeelden van elkaar, de dag en de nacht met vrij veel onderbrekingen en cadenzen voor de solisten. De laatste kadens eindigt op een partij gezongen door Tcha Limberger, in werkelijkheid eigenlijk het begin van het tweede deel. (deel 1 & 2 worden aan elkaar gelieerd als 1 deel)

Het tweede deel (‘7), “Mê Sunooa”, Largo, is opgebouwd rond een lied van de familie Limberger.

Deel drie (‘5), “Valse Tzigane”, Tempo di walzer, verrassend en vinnig met veel dialoog tussen trio en orkest.

Deel vier, ten slotte, (‘6) “Popuri Românesc”, een danssuite geïnspireerd op het opzwepende spel van de moldavische orkesten van de jaren 1960-1980 met materiaal van 1ste en 2de deel en nieuwe persoonlijke vondsten.

Over Simon Thierrée
 • Simon Thierrée, inmiddels Brusselaar, studeerde viool, kamermuziek en compositie aan het Conservatoire de Rennes (F).
 • Hij componeerde voornamelijk muziek voor theater en film. Zo is hij als componist verbonden aan gerenommeerde ensembles of collectieven als Les Slovaks Dance Collective, Rodrigo Pardo, Compagnie du Cardage, François Juliot (Budapest), Anton Lashky (Bratislava) en Cie Les Oiseaux Fous (France). Hij schreef onder meer soundtracks voor de langspeelfilms “Rosenn” van Yvan Lemoine en “Osun Osogbo et le nouvel art sacré” (Réal. Pierre Guicheney).
 • Pulsar Ensemble nam eerder al werk van Simon Thierrée op in de Jet Studios in Brussel.
Concertschema
 • 9 april 2015: Première in Boedapest (H), GUSO & Tcha Limberger Trio
 • Belgische concerten GUSO en Tcha Limberger Trio:
  30 april 2015, 7 mei 2015 en 8 mei 2015 in Gent
 • Concerten Artis Dulcedo en Tcha Limberger Trio:
  29 november 2015, Stadsschouwburg Brugge (organisatie Willemsfonds)
  12 december 2015, Vrijetijdscentrum Jabbeke
  19 december 2015, Stadsschouwburg Brugge
Ticketverkoop

Voor concert in organisatie van het Willemfonds op 29 november 2015:

 • Eersterangs tickets aan 15€ te verkrijgen via katrien.dotselaere@telenet.be / 0477 591794 Willemsfonds Brugge.
 • Tickets aan 12 € en 10 € te verkrijgen via cultuurcentrum Brugge: 050/44 30 60.

 

Voor concert in Jabbeke op 12 december 2015:

Voor concert in Brugge op 19 december 2015:

 • Ticketverkoop via cultuurcentrum Brugge: 050/44 30 60  of www.ccbrugge.be.
 • Prijzen: 18-15-12-9 euro

 

 

Top