Niettemin, niet te min !
Een eerste schets voor zijn compositie die later onder de naam Die Hebriden grote bekendheid zou krijgen, schreef Mendelssohn de dag voor hij de beroemde grot op het basalteiland Staffa zou bezoeken. Niettemin, de ouverture kreeg ook de Engelse naam Fingal’s Cave mee. De compositie thematiseert de ruwe natuurelementen zoals je ze enkel in Schotland vinden kan. Niettemin werkte Mendelssohn grotendeels aan zijn compositie in het warme zuidelijke Rome. Romantische impressies van noordelijk natuurgeweld? In ‘Die Hebriden’ vinden we een mature schrijfstijl, rijk aan kleuren en compositorische verfijndheid.
In zijn eerste symfonie, geschreven als vijftienjarige, hoor je de ontluikende grootsheid, jeugdig energiek. Mendelssohn zelf echter vond zijn werk later niet voor uitvoering waardig, een jeugdzonde. Niettemin een grandioze symfonie, niet te min voor een heerlijke concertavond.
Met het eerste vioolconcerto van Bruch spelen we nog een klepper van formaat, weliswaar mét een klepper van formaat. Soliste An-Sofie Perneel vergezelt ons na het succes van vorig seizoen weer op het podium. Het werk genoot al snel na voltooiing grote erkenning. Het succes van zijn eerste vioolconcerto werd Bruch zelfs ergerlijk vervelend. Zo ergerlijk, dat hij in 1893 zelfs een uitvoeringsverbod eiste. Niettemin - ah lieve Bruch, vergeef het ons - het vioolconcerto roert ons zo dat het nog eens weerklinken moet!